Arbejdsulykker
- G.S.V Materieludlejning A/S
- NCC Industry A/S Råstoffer
- Skolen for klinikassistenter og tandplejere (Københavns Universitet)
Et øget fokus på medarbejderinddragelse og fleksibilitet i hverdagen hos Jordemodercenteret på Slagelse Sygehus tiltrækker arbejdskraft fra nær og fjern i en tid, hvor der ellers er udfordringer med både rekruttering og fastholdelse af jordemødre. Indsatsen er nu nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien ‘Psykisk arbejdsmiljø’.
Hvert år bliver omtrent 2000 spædbørn født ved Jordemodercenteret under Gynækologisk/Obstetrisk afdeling på Slagelse Sygehus. Arbejdet som jordemoder indebærer ofte skæve arbejdstider og akutarbejde, som øger presset på de ansatte og tydeliggør behovet for et fokus på det psykiske arbejdsmiljø.
Med ønsket om at skabe et bæredygtigt arbejdsliv for de ansatte har Jordemodercenteret på Slagelse Sygehus derfor arbejdet på at øge fleksibiliteten og medinddragelse i hverdagen – både i forhold til jordemødrenes vagtplan og arbejdsopgaver. Indsatsen er nu nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien Psykisk arbejdsmiljø.
“Jo flere jordemødre, der trives i deres arbejde, desto større bliver patienttilfredsheden. Fleksibilitet har en kæmpestor betydning for vores medarbejdere. Jeg tror ikke, der findes nogen løsningsforslag, vi ikke er villige til at overveje for at strikke et vagtskema sammen – hvis det giver mening for flertallet,” fortæller Anne Friberg, jordemoder hos Jordemodercenteret på Slagelse Sygehus. Hun fortsætter:
“Vi har mulighed for overnatning, så man kan pulje sine vagter, som man har lyst til. Vi har forskellige mødetidspunkter og vagtlængder, og vi har forskelligt arbejde. Hvis man mest af alt vil være på en fødestue, kan man komme til det, og hvis man hellere vil arbejde med syge gravide eller i en ambulant funktion på modtagelse for gravide, kan man også få de fleste vagter der.”
Tre ugers sammenhængende sommerferie
Selvom kalenderen siger sommerferie, er det ikke muligt at sætte graviditeter og fødsler på pause. Hos Jordemodercenteret på Slagelse Sygehus lægger man derfor mange timer og logistisk arbejde i at sørge for, at alle medarbejdere, der ønsker det, kan få tre sammenhængende ugers sommerferie.
“Den høje grad af medarbejderindflydelse og fleksibilitet i forhold til arbejdstilrettelæggelsen har været afgørende for, at vi lykkes med at give medarbejderne den ferieperiode, de ønsker,” siger Anne Friberg.
Stor ros fra Arbejdsmiljørådet
Ifølge Arbejdsmiljørådets formand, Cristina Lage, er det tydeligt, at der bliver gjort en stor indsats i at øge fleksibiliteten for de omtrent 60 jordemødre hos Jordemodercenteret på Slagelse Sygehus.
“Der bliver lagt mange timer og et stort koordineringsarbejde i at øge det psykiske arbejdsmiljø på afdelingen. Der bliver taget højde for den enkelte medarbejders behov, samtidigt med at fællesskabets interesser altid er en topprioritet. Det er tiltag, som andre lignende arbejdspladser helt sikkert kan blive inspireret af,” siger Cristina Lage.
Om Jordemodercentret under Gynækologisk/Obstetrisk afdeling på Slagelse Sygehus
Gynækologisk/Obstetrisk afdeling rummer ca. 180 medarbejdere. Jordemodercentret alene har 72 medarbejdere. Jordemodercentret arbejder med graviditet, fødsel og barsel, kort sagt alt omkring familiedannelseprocesserne.