Spring over hovedmenu

Stærke værdier og fokus på respektfuld kommunikation styrker arbejdsmiljøet i Ishøj jobcenter

Et ledelsesfokus på respektfuld kommunikation har medført lavt sygefravær samt hurtig og god rekruttering til Danmarks yngste jobcenter. Indsatsen hos Ishøj jobcenter er nu nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2023.

Ordentlighed, værdighed og respektfuld kommunikation – både over for ledige borgere og medarbejderne imellem. Sådan lyder værdierne hos landets yngste jobcenter i Ishøj Kommune, der blev etableret i januar 2022.

Lige siden jobcenterets åbning har ledelsen haft et stort fokus på at integrere værdierne blandt medarbejderne. Og alt tyder på, at det har båret frugt. På bare ét år har jobcenteret ansat 20 nye medarbejdere, og sygefraværet ligger på 3,4 procent, sammenlignet med et samlet fravær på 5,9 i Ishøj kommune.

Arbejdet med organisationskulturen hos Ishøj jobcenter er nu blevet nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien Psykisk arbejdsmiljø.

“Hvis jeg som chef skal sikre mig, at mine medarbejdere går glade på arbejde hver dag, er jeg nødt til at tænke på de faktorer, der påvirker deres arbejdsglæde. Derfor har vi fra start af lagt vægt på, at vi skal møde borgerne med respekt, anerkendelse og værdighed,” siger Jørgen Dan Pedersen, centerchef for Ishøj jobcenter. Han fortsætter:

“Borgerne skal føle sig set, hørt og forstået. Det er utrolig vigtigt at møde dem med en positiv tilgang og spørge ‘hvordan kan jeg støtte dig? Hvad kan jeg gøre for at få dig tilbage i arbejde? Hvad har du brug for?’ i stedet for en systemtilgang med fokus på krav,” siger Jørgen Dan Pedersen.

Brugerrepræsentanter holder værdierne i hævd
Det store arbejde med organisationskulturen og værdierne opstod blandt andet i kølvandet på konstruktiv kritik fra jobcenterets brugerrepræsentanter. I dag er 90 procent af al feedback positiv med få forslag til forbedringer. Således bliver jobcenterets værdier og organisationskultur i høj grad holdt i hævd.

Anerkendelse fra Arbejdsmiljørådet
Ishøj Jobcenters integrering af stærke værdier i en nyetableret medarbejderstab er anerkendelsesværdig, mener Cristina Lage, formand for Arbejdsmiljørådet.

“Det er tydeligt, at der har været en klar vision fra ledelsen, som har bredt sig som ringe i vandet rundt i hele jobcenteret. Den tydelige ledelsesmæssige forankring og det tætte samarbejde med medarbejderne om udvikling af arbejdspladskulturen har medvirket til et markant lavere sygefravær og bidraget positivt i forhold til både rekruttering og fastholdelse i jobcentret. Erfaringerne fra Ishøj vil helt sikkert kunne inspirere andre,” siger hun.

Om Ishøj jobcenter
Ishøj Jobcenter er landets yngste jobcenter og blev etableret den 1. januar 2022. Indtil da havde Ishøj Kommune et fælles jobcenter med Vallensbæk Kommune. Medarbejderstaben på 72 ansatte er en sammenbragt flok, hvor nogle er blevet overdraget fra Vallensbæk Kommune og andre var ansat i Ishøj på forhånd. Kerneopgaven er at bistå ledige kandidater i at komme ind på arbejdsmarkedet og opnå hel eller delvis selvforsørgelse.

 • Nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien Psykisk arbejdsmiljø
 • Adresse: Vejlebrovej 59a, 2635 Ishøj
 • Kontaktperson: Jørgen Dan Pedersen, T: 40242868, M: jdanp@ishoj.dk

Nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2023

Arbejdsulykker

 • G.S.V Materieludlejning A/S
 • NCC Industry A/S Råstoffer
 • Skolen for klinikassistenter og tandplejere (Københavns Universitet)

Psykisk arbejdsmiljø

 • Arla Foods Amba, Inbound Logistics
 • Ishøj Jobcenter - Center for Beskæftigelse og Erhverv
 • Jordemodercentret under Gynækologisk/Obstetrisk afdeling på Slagelse Sygehus

Kemi og vådt arbejde

 • Afdeling for Plastikkirurgi, Herlev og Gentofte Hospital
 • Coop Danmark
 • Molslinjen A/S

Ergonomi

 • Dagplejen Vejle Kommune
 • Roskilde Kommunes dagtilbudsområde
 • Økonomi og HR, ÆHF, Odense Kommune