Fleksible vagtplaner har transformeret Gentofte Akutklinik og udløser Arbejdsmiljøprisen 2024 for et forbedret psykisk arbejdsmiljø
Gentofte Akutklinik har givet sig selv en mental saltvandsindsprøjtning og forbedret den psykiske trivsel markant. For den indsats har de vundet Arbejdsmiljøprisen 2024 i kategorien Psykisk arbejdsmiljø.
Afskaffelse af 12 timers vagter har været en vigtig brik i, at Gentofte Akutklinik har fået vendt bøtten, efter at de for to år siden oplevede en periode med uro, mistrivsel og opsigelser.
Nu er historien en anden med stærke resultater for den psykiske trivsel. Afdelingens indsats honoreres med Arbejdsmiljøprisen i kategorien Psykisk arbejdsmiljø.
Fra Arbejdsmiljørådet, der uddeler prisen, lyder der anerkendende ord fra formand, Louise Høst.
“Kræfterne bag har tænkt nye løsninger ind i både vagtplaner og arbejdsgange. Det sunde psykiske arbejdsmiljø er først og fremmest positivt for medarbejderne, men kan også oversættes til bedre forløb hos de patienter, der besøger akutklinikken. Det er en eksemplarisk indsats,” siger Louise Høst.
Et fælles mål
Transformationen er en historie om et fælles mål, hvor afdelingen er lykkes med at løfte arbejdsmiljøet til det bedre i en sundhedssektor, hvor samfundets krav og forventninger til behandling ofte er store.
Et afgørende punkt er afskaffelsen af 12 timers vagterne, hvor kortere og mere fleksible vagter sikrer, at personalet bedre kan balancere arbejde og fritid.
Individuelle vagtplaner, øget fleksibilitet og nytænkning af vagtfordelinger betyder, at medarbejdernes behov i større grad tilgodeses. Afskaffelsen har bl.a. medført, at afdelingen bedre kan fastholde medarbejdere med børn.
Et trygt arbejdsmiljø skaber arbejdsglæde
Den generelle jobtilfredshed er i en måling på en skala fra 1-5 steget fra 3,0 i september 2022 til 4,4 to år efter, ligesom kategorien ‘Faglig kvalitet’ har taget et nøk op fra 3,6 til 4,1 i perioden.
Klinikken har arbejdet på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø ved at gøre det legitimt at italesætte uhensigtsmæssige situationer.
“Det har handlet om at skabe en større åbenhed og psykologisk tryghed i gruppen for derved at øge overskuddet til faglig udvikling,” siger oversygeplejerske Anitha Uldall.
“Hvis man lykkedes med at skabe tryghed og ro i en gruppe, skaber man overskud til læring og udvikling.”
I bedømmelsen lægger Arbejdsmiljørådet vægt på indsatsen for at forbedre arbejdsmiljøet ved at fokusere på kultur, synlig ledelse og vagtplanlægning. Gennem samarbejde mellem medarbejdere, specialister og ledelsen, blandt andet på personalemøder, er et nyt fælles narrativ skabt. Resultatet er en forbedret APV-score for psykisk arbejdsmiljø fra 2021 til 2024 og øget psykologisk tryghed.
Om Gentofte Akutklinik
Gentofte Akutklinik er en del af akutmodtagelsen på Herlev Gentofte Hospital i Danmark. Alle medicinske patienter, uanset fysiske eller psykiske diagnoser, bliver modtaget på afdelingen, der også fungerer som uddannelsessted for sygeplejerskestuderende og social- og sundhedshjælpere.
● Vinder af Arbejdsmiljøprisen 2024 i kategorien Psykisk arbejdsmiljø
● Adresse: Gentofte, 211 - Opgang 2B, Kildegårdsvej 28, 1. Sal
● Kontaktperson: Anitha Danielsen Uldall, T: 23 11 47 35, M: anitha.uldall@regionh.dk
Alle nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2024
Arbejdsulykker
- Dagrofa Logistik
- Trelleborg Sealing Solutions Helsingør (TSSH)
- Svendborg Brakes A/S
Psykisk arbejdsmiljø
- Afdeling Sygedagpenge, Jobcenter Varde
- Herlev og Gentofte Hospital, Akutklinikken Gentofte
- Plejecentret Solbakken, Randers Kommune
Kemi og/eller vådt arbejde
- Cabinplant A/S
- Forenede Service A/S
- Odense Kommune, Ejendomsservice Rengøringen
Ergonomi
- DSV A/S
- Royal Copenhagen, en del af Fiskars Danmark A/S
- Lemvigh-Müller A/S