Spring over hovedmenu

85 procent færre tunge løft hos Royal Copenhagen sikrer nominering til Arbejdsmiljøprisen 2024

Det kongelige porcelæn er smukt, men tungt, og det værktøj, der former porcelænet, er endnu tungere. Hos Royal Copenhagen har de brudt med traditioner for tungt og manuelt arbejde, og det har sikret dem en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2024 i kategorien Ergonomi.

Hele 85 procent af tunge løft er fjernet fra det daglige arbejde på Royal Copenhagens fabrik i Glostrup. Det er resultatet af en markant indsats for at reducere ergonomiske belastninger i produktionen.

I samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanterne har medarbejdere på tværs af afdelinger været dybt involverede i kortlægning, udvikling og test af nye løsninger. Indsatsen udløser en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2024.

“Vi havde en udfordring med tunge løft. Vi skulle være flere om tingene, fordi formene var så tunge, og det ville vi gøre op med. Nu kan alle løft udføres af én mand, da vi har fået udviklet maskiner og andre redskaber til opgaven,” siger Henrik Toft, som er Product Development Manager på fabrikken i Glostrup.

Lettere arbejdsgange har medført kulturændring
Et af de vigtigste resultater er fjernelsen af tunge løft, som traditionelt set er en del af fremstillingen af forme og støbning af store porcelænsemner som vaser. Det manuelle arbejde er nu givet videre til blandt andet særligt byggede vogne og en vendemaskine.

Udover tunge løft afhjælper de nye løsninger også akavede arbejdsstillinger, som over tid kan belaste kroppen. Med skemalagt gymnastik og elastiktræning med instruktør for alle fabriksansatte, er den ergonomiske indsats blevet styrket yderligere, og det har bidraget til et bedre arbejdsmiljø.

“Den største forskel mærker man, når man møder medarbejderne. De mærker tydeligt en forbedring af deres fysiske trivsel, og det har sendt arbejdsglæden i vejret,” siger Henrik Toft

De nye løsninger har ikke blot lettet de fysiske krav til arbejdet, men også ændret kulturen i virksomheden. Der er ikke længere en forventning om at klare de tunge opgaver selv, og det er blevet naturligt at bede kolleger om hjælp. 

En indsats med bred anvendelse
Det stærke samarbejde mellem ledelse og medarbejdere på tværs af afdelinger har været centralt for indsatsen, siger Louise Høst, formand for Arbejdsmiljørådet:

“Der har været et fokus på vidensdeling og fælles udvikling af løsninger, hvilket har sikret en succesfuld brug af nye arbejdsmetoder og maskiner. Indsatsen viser, hvordan nøje udvalgte løsninger kan lette de ergonomiske belastninger i meget høj grad. Det er stærk gået at omsætte generelle råd til forebyggelse til konkrete løsninger,” siger formanden.

Om Royal Copenhagen
Gennem næsten 250 år har Royal Copenhagen skabt håndmalet porcelæn i højeste kvalitet. På fabrikken i Glostrup fremstilles og dekoreres primært unikaer samt større emner i porcelæn. Samtidig udvikles og fremstilles porcelænsforme, der senere bruges til støbning. Royal Copenhagen, en del af Fiskars Danmark A/S. ​

  • Nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2024 i kategorien Ergonomi
  • Adresse: Smedeland 46, 2600, Glostrup
  • Kontaktperson: Marie Poulsen, QEHS specialist, + 45 26 85 44 89, marie.poulsen@fiskars.com

Nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2024

Arbejdsulykker

  • Dagrofa Logistik 
  • Trelleborg Sealing Solutions Helsingør (TSSH)
  • Svendborg Brakes A/S

Psykisk arbejdsmiljø

  • Afdeling Sygedagpenge, Jobcenter Varde
  • Herlev og Gentofte Hospital, Akutklinikken Gentofte
  • Plejecentret Solbakken, Randers Kommune 

Kemi og/eller vådt arbejde

  • Cabinplant A/S
  • Forenede Service A/S
  • Odense Kommune, Ejendomsservice Rengøringen

Ergonomi

  • DSV A/S
  • Royal Copenhagen, en del af Fiskars Danmark A/S
  • Lemvigh-Müller A/S